top of page

Életünk végéig nő az orrunk..Na de mi történik az orrplasztika után?


20 évvel a műtét után

A plasztikai sebészet az eredményektől függ. Az orrplasztikánál az arc egyensúlyának megteremtése és az orr szebb formájának a kialakítása a cél. Az orrplasztika azonban többről szól, mint az azonnali eredmények. Gyakori aggodalom, amely tétovázáshoz vezethet, hogy az orrplasztika idővel, az öregedéssel milyen változásokat okozhat.

A Facelift egy másik kozmetikai eljárás, amely több évet is fiatalíthat az arcon, de nem állíthatja meg örökre az öregedési folyamatot. Egy ponton az arcon új ráncok és vonalak kezdenek megjelenni. Ez megkérdőjelezheti, hogy az orrplasztika esetében mi várható az öregedéssel. Ebben a cikkben leírjuk, mit várhatsz el egy orrműtéttől, és hogy ezek az eredmények hogyan maradnak meg az idő múlásával.


Az orrműtét tartós?

Az orrműtét állandó. Amíg az arcplasztika a bőrrel és az izmokkal foglalkozik, az orrplasztika az orr tényleges szerkezetére összpontosít. Az orrplasztikai eljárások jellemzően a csontok és a porcok megváltoztatásával járnak. Míg a csont egyáltalán nem nő újra és nem változik az idő múlásával, a porcok növekedhetnek, de olyan lassú ütemben, hogy valószínűleg soha nem fogsz drasztikus változást tapasztalni a megjelenésében. Ez azt jelenti, hogy ha van egy orrháti púpod, és egyenes orrhídat kapsz az orrplasztika alkalmával, a dudor nem tér vissza.


Hogyan hat az orrplasztika az életkorral?

Az orr a csonton és a porcokon kívül lágy szövetekből áll. Ez a lágy szövet az, ami idővel elöregszik. Ez azt jelenti, hogy az arc többi részéhez hasonlóan az öregedés a kollagén lebomlását és a bőr lógását eredményezheti. 20 évvel az orrplasztika után apró elváltozásokat észlelhetsz az orrodon, de ezek a bőrrel, nem pedig az orr szerkezetével kapcsolatosak. Az orrplasztika által létrehozott új forma egy életen át tart.

Míg az orrban bekövetkező legtöbb változás az életkor előrehaladtával finoman jelentkezik, bizonyos tényezők nagyobb szerepet játszanak a megjelenés megváltozásában, mint mások. Az alábbiakban felvázolunk néhány legfontosabb tényezőt, amelyek befolyásolják az orrplasztika öregedési minőségét.


Orrplasztika technika

Az általad kapott orrplasztikai technika kéz a kézben jár a plasztikai sebész minőségével. Nem titok, hogy egyesek ilyen vagy olyan okból nem elégedettek az orrplasztikával. Ez gyakran azon múlik, hogy melyik sebészre bízza az orrát és az milyen technikát alkalmaz. Klinikánkban piezo technikát alkalmaz mind orvosunk.


Genetika

Ahogy a genetika is szerepet játszik az átformálni kívánt orrban; szerepet játszanak az életkorban. Vannak, akiknek az arcvonásai alig vagy egyáltalán nem változnak az életkor előrehaladtával. Mások jelentősebb változásokat tapasztalhatnak, amelyek végső soron befolyásolják az orruk megjelenését.


Sérülés

Míg a genetika 20 év elteltével finom változtatásokat hozhat az orrplasztikán, a trauma drasztikusan megváltoztathatja az orr megjelenését. Ez azonban nem különbözik attól, mintha az orrplasztika előtt balesetet szenvednél. Ha sérülés éri az orrát, a csontok, a porcok és a szövetek megsérülhetnek, ami megváltozott megjelenéshez vezethet.

A traumát követően a porcok hegszövetként nőhetnek vissza, ami az életkor előrehaladtával tovább változtathatja az orr alakját.


Bőrvastagság

Ahogy korábban említettük, a bőr elveszíti a kollagént az életkor előrehaladtával, és meglazul. Ha vastag bőröd van az orrodon, az öregedésnek ez a jele szembetűnőbb lehet, mint a vékony bőrűek esetében.


Mikor érdemes revíziós orrplasztikát venni?

Míg a legtöbb ember enyhe elváltozásokat tapasztal orrplasztikájában 20 év után, másoknak az öregedés észrevehetőbb jelei lehetnek. Ez felveti a kérdést: mikor kell revíziós orrplasztikát végezni?

Ha 20 év után már nem elégedett az orrával, elvégezhető az úgynevezett revíziós orrplasztika, hogy javítsa az orr megjelenését.

Meg kell fontolnia a revíziós orrplasztikát, ha az alábbi elváltozások szembetűnőek az orrában, és nem elégedett a megjelenésével:

. Az orrhegy leesik

. Jelentős orr-sérülést szenvedett

. Az orrodban lévő porc meggyengült, és elvesztette tartását


Megéri az orrplasztika?

Lehetetlen elkerülni az öregedést. Végső soron az orrplasztika 20 év után mutathat némi változást a kezdeti eredmények után. Ezek a változások általában minimálisak, és az orr általános megjelenésének egy életen át kell maradnia.

Azt is lehetetlen meghatározni, hogy az orra valóban mennyit fog változni. Lehet, hogy ez a genetikádban van, vagy esetleg valamilyen trauma fog érni az arcodon. Lehetetlen pontosan meghatározni, hogyan fog kinézni az orrod 20 év múlva.

Ha ezt szem előtt tartjuk, megéri egy orrműtét?

Bár meg kell határozni, hogy az orrplasztika megfelelő-e a számodra, fontos meghatározni, miért szeretnél orrműtétet végeztetni. Ha elégedetlen vagy a megjelenéseddel és önbizalom hiánnyal küszködsz, egy orrplasztika segíthet az arc egyensúlyának javításában. Ez a változás évekig, ha nem egy életen át új önbizalmat hozhat. Te döntöd el, hogy ez olyan változás-e, amely megéri az idő múlásával bekövetkező finom változások kockázatát.


Ha orrplasztikán vagy bármely más plasztikai beavatkozáson gondolkodsz és szeretnél bővebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, keress minket bátran elérhetőségeink egyikén!



0 hozzászólás

コメント


bottom of page