top of page

Hajhullás a férfiaknál - szakaszok, megoldások

A férfiak 80%-a szenved a hajhullástól, amit férfias hajhullásnak vagy androgén alopeciának neveznek. Egy személy hajvonala eltérő ütemben kezdhet visszahúzódni. Egyes férfiaknál először a halántéknál kezd visszahúzódni a hajszál, majd ezt követi a korona. Más férfiaknál a hajszál egyenletesebben húzódhat vissza. A férfi típusú kopaszságot általában a hajhullás mintázata alapján diagnosztizálják . Az androgenetikus alopecia a férfiak hajhullásának leggyakoribb típusa. Férfi kopaszságnak is nevezik. Ezt az állapotot a genetika és a hormonok kombinációja okozza.

Fontos megjegyezni, hogy a férfi hajhullás progresszív, és ha nem kezelik, akkor tovább fog fejlődni. A legtöbb férfi a hajszálai húszas évei elején kezdenek elvékonyodni, és gyorsan halad tovább a folyamat.


A kopaszodásban szenvedő férfiak nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hajhullást. Általában a korona hajritkulása és a hajszál visszahúzódása a felelős. A táplálkozási vagy egyéb betegségek miatti hajhullás hajanalízissel nem diagnosztizálható.


Befolyásolja-e a férfi kopaszság az egészséget?

Hosszú távon a kopaszság nem utal egészségügyi állapotra, de befolyásolhatja önbecsülését, vagy szorongást okozhat. A tartós hajhullás általában az öregedés következménye. A hajhullást számos tényező okozhatja, beleértve az egészségügyi állapotokat és a kényszeres hajhúzási rendellenességeket. Az immunrendszer reagál a gyulladt szövetre, az 50 év felettiek a leginkább hajlamosak erre az állapotra, amely foltos hajhullást okoz.


A férfi típusú kopaszodás fő oka a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormon. A DHT a tesztoszteron mellékterméke, amely összehúzza a szőrtüszőket és kihullik.


Hogyan lassíthatod vagy akadályozhatod meg a hajhullást?

Érdemes fehérjével, vassal és B-vitaminnal kezdeni. Ahelyett, hogy erős vegyszereket használna, használjon gyengéd, alacsony ürítésű termékeket a hajára. Végül vigyen fel antioxidánsokat és hidratálót a hajra, amennyire csak lehetséges, hogy egészséges legyen. Az is jó ötlet, ha megvizsgáltatja genetikai kódját, hogy kiderüljön, hajlamos-e a kopaszodásra. Ha igen, elkezdheti a hajhullásra való felkészülést. A férfi kopaszság a dihidrotesztoszteronra (DHT, a tesztoszteron mellékterméke) szembeni genetikai érzékenység eredménye, ami vékonyodó hajat, visszahúzódó hajvonalat és kopasz fejbőrt eredményez.


Mi okozza a genetikai kopaszságot?

Az örökletes kopaszság a hajhullás egyik leggyakoribb oka. Az örökletes kopaszság nem betegség, hanem természetes állapot, amelyet olyan tényezők okoznak, mint a genetika, a hormonszint és az öregedés. A férfiak és a nők hajhullást vagy hajritkulást tapasztalnak, ahogy öregszenek.


Általában mikor kezdődik a férfi kopaszság?

Már a tizenéves kor végén vagy a húszas évei elején elkezdődhet. Ez általában az esemény befejezése után jelenik meg. 50 éves korukra a fehér férfiak több, mint fele kezdi elveszíteni a haját, például elvékonyodik, visszahúzódó hajvonal alakul ki vagy kopaszodni kezd.


Kezelési lehetőségek

Hajbeültetés:

Sebészeti beavatkozás, amelynek során az egészséges szőrtüszőket a fej hátuljáról, vagy is a donor részről a vékonyodó vagy kopaszodó területekre ültetik be. Ez egy népszerű kezelési lehetőség a férfiak számára, mivel sokan közülük sokkal fiatalabb korukban tapasztalják a haj elvékonyodását és kopaszodását. A megfelelő, precíz hajbeültetési eljárással, drámai eredményeket lehet elérni.


Thrombocytában gazdag plazma (PRP):

A PRP abból áll, hogy vérmintát veszünk a pácienstől abból bizonyos izolált sejteket (vérlemezkék) dolgozunk fel, majd ezt az oldatot újra befecskendezzük a páciens fejbőrébe. A PRP minimálisan invazív, általában fájdalommentes, kevesebb mint egy órát vesz igénybe, és férfiaknál és nőknél egyaránt hatásos lehet. Elősegíti a haj újranövekedését, erősödését a növekedési faktorok felszabadulásával a vérlemezke sejtekből.


Lézer terápia:

Ez egy hatékony, biztonságos és sokoldalú kezelés a hajhullás ellen férfiaknál és nőknél egyaránt. Egyedülálló módon, saját fejlesztésű szérumot használunk a hajra, majd elkezdődik a lézeres kezelés, ami minden más hajhullás elleni kezeléssel kombinálva is alkalmazható. Sok hajhullással foglalkozó orvos használja a lézeres hajterápiát kezelési tervük nélkülözhetetlen elemeként.


0 hozzászólás

Opmerkingen


bottom of page